Direktlänk till inlägg 26 september 2014

Lusflugan

Av Nina - 26 september 2014 08:11

I tisdags kväll när jag tog in hästarna och drog av Molly täcket märkte jag att hon hade konstiga utslag, som små "knoppar" eller sårskorpor, på kroppen och när jag pillade bort skorporna så vätskade dom sig lite.. Molly har vid ett tidigare tillfälle haft ringorm (hösten -11) och efter det har jag alltid varit så nojig med "prickar" eller "knoppar" på kroppen. Men det här såg lite annorlunda ut, men i och för sig så kan ringorm ha många olika former och utseénde.

Jag började genast fundera över parasiter (typ maskar i kroppen haha) för när jag hade henne uppställd i gången tidigare på dagen bet hon sig mot bogen precis som hon va irriterad på något eller att det kliade. Jag hade även lagt märke till att hon vifftat väldigt mycket med svansen. Har alltid varit väldigt noga med att göra "kolla masken"-prov och därefter avmaskat. Men tänkte att det ändå va något sånt..

När jag står där och pillar på skorporna får jag plötsligt se ett kryp (!) som kommer krälande på Molly och när jag försöker vifta bort det kryper det bara in i pälsen på henne på ett annat ställe. Paniken som uppstår hos mig då!

Ringer då till jourhavande veterinär för att bara höra va det kan vara och hon säger att det är väldigt svårt att bedömma via telefonen när hon inte sett det, men hon sa att det skulle kunna vara löss.. Men att få veta säkert bad hon mig höra av mig till mottagningen dagen därpå för att boka tid för provtagning.

På onsdagen ringde jag veterinären igen och då kom det ut en tjej och kollade på Mollys utslag, tog även hudskrap och hon hittade även små sår i svansen också. Då ser vi även ett sånt där kryp igen som hon lyckas fånga in i ett provrör.

Veterinären trodde inte det va ringorm eller löss, utan snarare att Molly drabbats av Lusflugan som svärmar nu i september. Lusflugan sitter ofta på älgar och hjortar men får ibland för sig att sätta sig på hästar. När dom gör det släpper dom sina vingar och lever på att suga blod och bor i pälsen på djuret. Detta är inget som smittar som tex med löss, men kan ge klåda och hudirritation.

Molly behandlades med ett medel som man droppar på manken och på ryggraden och som både dödar löss och lusflugan. Fick även en flaska Hibiskrub som jag ska tvätta hennes svans med och utslagen på kroppen.

Hästar kan reagera olika på den här behandlingen därför ska hon få ta det lite lugnare ett par dagar nu och så hoppas jag på att utslagen försvinner med hjälp av skrubben :)

Kram Nina

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Nina - 23 augusti 2015 09:23

Igår hade jag bokat in en hoppträning för Ina hemma hos henne. Det har ju blivit en del dressyr nu, så ska jag vara ärlig så kände jag mig ganska ringrostig! MEN det gick så otroligt bra! Känslan som jag kände igår va mycket länge sedan jag kände. De...

Av Nina - 20 augusti 2015 15:46

"Sommaren är kort, det mesta regnar bort" Den texten stämmer in ganska bra på den här sommaren. Nu när det snart är höst (man får väl ändå säga att september är första höst-månaden) så kommer i stället sommarvärmen. Men bättre sent än aldrig.   ...

Av Nina - 15 augusti 2015 16:00


Efter två SKIT-dagar i sadeln rent ut sagt, där ridpassen mer liknat dragkamp än dressyr åkte vi idag på tävling och sprang Lätt B:1 programmet i Knivberga. En nystartad liten förening mellan Norrköping och Finspång.   I och med att ridningen hem...

Av Nina - 11 augusti 2015 12:07

Nu har jag anmält mig och Molly till Knivbergas lokala dressyrtävling i helgen! Det blir samma program som förra helgen, Lätt B:1 och jag känner mig riktigt taggad! Red igenom programmet hemma igår kväll och Molly kändes toppen!            ...

Av Nina - 8 augusti 2015 16:22

Idag blev det en liten PR och debut för Lätt B:1 programmet. Molly och jag har ju tidigare ridit Lätt C:1 och Lätt C:2 med bra resultat, så nu tänkte jag att det va dags att vi tog ett litet steg upp. Tycker även att vi har ridit ihop oss mycket bra....

Ovido - Quiz & Flashcards